Kiedy myślimy o zastosowaniu drewnianego blatu w naszej kuchni, pojawiają się obawy o jego trwałość. Czy są one słuszne?
Drewniane blaty wspaniale wpasowują się w każdy rodzaj stylu projektowania naszej kuchni. Dobrze wkomponują się w nowoczesne wnętrza, jak i te w bardziej rustykalnym klimacie. Dodaje on przytulnego uroku i świetnie współgra ze szkłem, kamieniem czy stalą. Należy pamiętać o tym, aby dobrać odpowiednie meble i dodatki do ciepłej lub zimnej barwy drewna. Drewniany blat nawiązujący do przyrody z pewnością doda pomieszczeniu przytulnego charakteru i przykuje uwagę naszych gości.
Co z trwałością?
Niewątpliwie, kiedy decydujemy się na drewniany blat musimy pamiętać o doborze odpowiedniego rodzaju drewna. W kuchni idealnie sprawdzi się dąb, jesion czy buk, natomiast z drzew rosnących poza granicami naszego kraju – iroko czy mahoń. Gatunki te świetnie znoszą niskie, jak i wysokie temperatury. Są trwalsze i odporne na wilgoć. Blaty wykonane z tych drzew nie będą się odkształcać, a ich struktura nie ulegnie zmianie. Jednak oprócz wyboru odpowiedniego drewna, istotna jest jego konserwacja i olejowanie bądź lakierowanie. O pielęgnację takiego blatu należy dbać przez cały okres użytkowania.
Jakie zalety ma blat drewniany?
Oprócz niepowtarzalnego wyglądu i uniwersalnego charakteru, drewno w kuchni ma wiele plusów. Przede wszystkim możemy je łatwo dopasować do naszych upodobań. Będziemy w stanie stworzyć z niego dowolne kształty i wpasować w każde pomieszczenie. Taki blat możemy – w razie potrzeby – odnowić. Wystarczy usunąć wierzchnią warstwę i ponownie zabezpieczyć blat.
Drewniany blat będzie wymagał sporej odpowiedzialności, ale zdecydowanie rekompensuje ją nietuzinkowy wygląd i szereg zalet, których drewnu nie można odebrać.