Drewniane blaty na pewno będą wyglądały reprezentacyjne, ale pod jednym warunkiem. Musimy o nie odpowiednio zadbać od samego początku.
Jak tego dokonać?
Najlepszym sposobem jest olejowanie, które chroni przed zarysowaniem, gorącem i czyszczeniem. Odpowiednie olejowanie odżywi blat, zaimpregnuje oraz nada mu odpowiedniej głębokiej barwy i wyeksponuje słoje.
Olejowanie robimy w kilku etapach i w odpowiednich odstępach czasowych. Pierwszą warstwę nalewamy obficie i po 30 minutach ścieramy czystą szatką. Olej możemy rozprowadzić miękkim pędzlem. Po 12 godzinach kładziemy następną warstwę oleju i również po 30 minutach ścieramy jego nadmiar. Teraz czekamy 24 godziny. Po tym czasie blat polerujemy miękką szmatką najlepiej z flaneli, bawełny czy filcu.
Kolejną ważną rzeczą jest ochrona blatu od wody przez kolejne 3 tygodnie. Taką czynność dobrze robić 2 razy do roku.
Jakiego oleju należy użyć?
Musi być to odpowiedni olej do ochrony blatów drewnianych, który w składzie ma przetworzony olej lniany do drewna. Dostępny w sklepach oferujących profesjonalne produkty do konserwacji drewna. Nie róbmy tego olejem jadalnym czy kokosowym gdyż po pewnym czasie ulegną jęczeniu i blat po prostu zacznie brzydko pachnieć.